Onderwijs in coronatijd: Roger Frijns

Onderwijs in coronatijd: Roger Frijns

Wat ga ik mijn team vertellen? Hoe gaan we het onderwijs de komende weken aanpakken? Die vragen spookten door het hoofd van Roger Frijns toen hij hoorde dat de school zou sluiten. Maar al snel bleek dat hij er als basisschooldirecteur niet alleen voor stond.

 

Zijn team van De Keerkring in Cadier en Keer zette de schouders eronder om het onderwijs op afstand te regelen. Ook kreeg hij veel ondersteuning vanuit Stichting kom Leren. Nu de school weer open is, kijkt hij terug op een unieke, maar vooral ook leerzame periode.

 

“Het thuisonderwijs raakte iedereen: ouders, kinderen, leerkrachten. Ondanks de onzekere situatie, hebben we met z’n allen gezorgd dat het onderwijs op afstand kon doorgaan. In onze lessen hebben we vooral highlights belicht en veel herhaald. Je hoort dat mensen zorgen hebben over achterstanden. Zo zie ik het niet. Ik vind juist dat we van deze situatie veel hebben geleerd. De kinderen én de leerkrachten. Alleen stonden deze leerpunten niet in het programma.


De kinderen hebben leren werken in een thuissituatie. Dat is natuurlijk heel anders dan op school. Bij hen heeft het gezorgd voor meer eigenaarschap. Ze hebben geleerd om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Binnen ons team leerden we om nóg meer samen te werken. Iedereen hoopte van mij te horen wat het plan was toen de school dicht ging. Maar dat was er niet. Daarop zijn we samen aan de slag gegaan, iedereen nam z’n verantwoordelijkheid. Aan het eind van die ochtend was ons plan rond en gingen we naar huis. Dat voelt heel gek als je normaal gesproken voor de klas staat. Al snel wisten we elkaar via de digitale kanalen te bereiken. Samenwerken op afstand ging moeiteloos, alsof we het altijd al zo hadden gedaan.


Natuurlijk had ik ook zorgen. Of het goed ging met alle kinderen. Of we ergens vinger aan de pols moesten houden. Of er in de noodopvang genoeg plek was. Dat vroeg om extra inspanning en het kostte veel energie. Daarin voelde ik me gesteund door ons College van Bestuur met wie ik voortdurend in contact stond. Toen de scholen weer opstartten, had de stichting voor een basispakket met hygiënematerialen gezorgd. Zelf hadden wij daar ook al in actie ondernomen. Toch is het fijn dat je daarin steun krijgt vanuit kom Leren.


Heerlijk dat de kinderen nu weer op school zijn. De eerste dagen hebben we vooral gesproken over wat corona met ze doet en hoe het met ze gaat. Die behoefte voel ik ook bij de leerkrachten. Daarom maken we daar tijd voor vrij tijdens onze eerstvolgende studiedag. Het is goed om te weten hoe iedereen daarin staat. Ook al hebben we de hele periode nauw contact met elkaar gehouden. Terugkijkend zie ik dat we veel hebben geleerd. Over verantwoordelijkheid nemen, over onderwijs op afstand en over online samenwerken. Die winst neem ik, samen met het team, mee in ons onderwijsprogramma voor volgend schooljaar.”

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren